Novosti  
   
 

   

     Dragi web posjetitelji,

Hvala što ste posjetili internet stranice Udruge vinogradara i voćara "Pinta" iz Novog Marofa! Ove stranice su zaživjele početkom 2004. godine kao plod ideja i rada nekoliko volontera. Nadamo se da će ovaj rad uroditi plodom što ćemo vidjeti po posječenosti ovih stranica.

Udruga vinogradara i voćara Novi Marof osnovana je u ožujku mjesecu 1999. godine na inicijativu tridesetak vinogradara i voćara novomarofskog kraja s ciljem stručne edukacije svojih članova oko uzgoja i zaštite vinograda i voćnjaka, unapređivanje tehnologije proizvodnje vina te podizanje kulture vina u najširem smislu.

Vinogradarski položaji na kojima se nalaze vinogradi članova naše Udruge naslanjaju se na obronke Ivančice-Grebengrada i Kalnika-Topličkog gorja, a to su: Ključice, Cicelj, Kališče, Kotari, Kresojica, Kluke, Ivanovec, Hrastovec, Cerine, Visočka steza i druge.

Nažalost, zbog tradicionalne velike rascjepkanosti poljoprivrednog zemljišta uopće, a posebno vinograda, a uz svaki vinograd izgrađena je i klet, članovi naše Udruge pojedinačno ne raspolažu s značajnijim vinogradarskim površinama nego bi ih se prije (velikom većinom) moglo svrstati u proizvođače vina za zadovoljenje potreba svojeg domaćinstva, neke pak u hobiste, neke u vikend vinogradare, a svega manji broj ima nešto veće površine pod vinogradom-1000-2000 komada čokota. Oni dio svoje proizvodnje plasiraju i na tržište.

Od sorti, kod starijeg nasada prevladava Graševina, Kraljevina, Štajerska bjelina, Zeleni silvanac, Šipon itd. od bijelih sorti, te Portugizac kao stara «autohtona» sorta ovog podneblja. U novije vrijeme, pogotovo nakon osnivanja Udruge, obnovljeno je te zasađeno dosta novih površina sa kvalitetnim, danas modernim sortama: Rajnski rizling, Sauvignon, Shardonnay, Traminac, Pinot bijeli itd., a od crnih sorti sadi se ponovno Portugizac te Pinot crni.

Procjenjujemo da je u posljednjih 5 godina na području naše Udruge zasađeno oko 70-80 000 komada čokota. 

Organizacijom brojnih stručnih predavanja i seminara na kojima su predavači bili naši vrhunski stručnjaci (sveučilišni profesori, zaštitari, enolozi, tehnolozi, stručnjaci Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe, vinogradari i voćari - praktičari itd.),stručnih ekskurzija, te osmišljenih nastupa na mnogobrojnim manifestacijama i izložbama vina, Udruga je dala veliki doprinos razvoju suvremenog vinogradarenja i podrumarenja.

Tako su članovi Udruge posjetili:
· Ogledne vinograde i podrum Agronomskog fakulteta u Zagrebu - Jazbina (kraj Zagreba);
· Vinarski podrum u Gornjoj Radgoni;
· Kutjevački podrum i vinograd te razgled podruma poznatih Kutjevačkih vinogradara i vinara Krauthakera i Enjingija;
· Iločki podrum;
· Podrum u Feričancima;
· Podrum “Jeruzalem” u Ormožu:
· Obiteljske podrume Zemljič na Jeruzalemu, te Jakopić na Železnoj Gori u Međimurju;
· Podrum i vinograde u okolici Balatona-Mađarska;
· Podrume i vinograde na Plješivici-Jastrebarsko;
· Moslavačko vinogorje-Kutina;
· Južno- štajersku vinsku cestu- Gamlitz- Austrija

Udruga je organizirala četiri interne (samo za članove Udruge) izložbe vina s degustacijom na kojima su ocjenjivači bili ugledni enolozi, a članovi sudjeluju i na izložbama vina u Varaždinu, Ludbregu, Vinici, Sv. Ivan Zelini i dr. osvajajući brojna odličja, pa i ona najviša, sa svojim vinima. Unatrag tri godine Udruga «Pinta», zajedno s još pet udruga vinogradara s južnog dijela Varaždinske županije, organizira Zajedničku izložbu vina Varaždinsko-topličkog gorja-Varaždinskog vinogorja pod nazivom «Zlatna kapljica», a koja se svake godine održava u organizaciji druge udruge i u drugom mjestu. Te izložbe, odnosno ocjenjivanje vina od strane hrvatskih ponajboljih ocjenjivača vrlo su posječene (preko 300 uzoraka vina) i značajno utječu na podizanje kvalitete vina naših vinogradara.

Kako bi se omogućila lakša primjena i korištenje relativno skupe podrumarske opreme (pogotovo za male podrumare) Udruga je za potrebe svojih članova nabavila 2 komada pločastih filtera sa pumpom za pretok vina, te vodenu prešu za vinski talog (kapaciteta 150 litara). Za praćenje sladora u grožđu nabavljeno je 6 komada refraktometara te druga oprema.

Udruga prigodnim tradicionalnim ceremonijalima i druženjem svake godine organizira obilježevanje blagdana Sv. Martina organizacijom «Martinjskog bala» sa bogatom tombolom, te Sv. Vinka organizacijom druženja na otvorenom - u vinogradima.

Na sjednici održanoj dana 20.02.2004.godine, Skupština usvaja izmjenu i dopunu Statuta od 12.03.1999. godine, te dosadašnji naziv Udruga vinogradara i voćara Novi Marof mijenja u Udrugu vinogradara i voćara"Pinta" Novi Marof.

Zašto naziv "Pinta" ?

Udruženje "Pinta" (PAJDAŠIJA OD PINTE - DRUŠTVO VINSKIH DOKTORA)osnovao je 1696. godine grof Baltazar Patačić u svom ladanjskom dvorcu Krkanec na vidovečkom imanju kraj Varaždina. Društvo je dobilo ime "Pinta" po vrču od pola litre ("politrenjak"). Službeni jezik društva bio je latinski. Postajala je i posebna knjiga "vinskih doktora" u koju su se članovi upisivali pod liječničkim imenima, a njen naziv bio je: "Popis doktora promaknutih na vrlo glasovitom novo-medicinskom fakultetu".

U članstvu "Pinte" nalazili su se najugledniji ljudi tadašnje Hrvatske, među kojima i Pavao Ritter Vitezović. Posljednji učlanjenik bio je podban Ivan Rauh 1719. godine. Te godine baltazar Patačić je umro i sahranjen je u baroknoj kapelici sv. Antuna, koju je sam dao sagraditi uz crkvu u Remetincu. Bio je to i kraj postojanja "Pinte". Obnovljena je 1988. godine u Zagrebu, ali kao "Pinta"-Udruga za čuvanje, obnovu i korištenje kulturnog blaga Hrvatskog zagorja.

Inače, grof Baltazar Patačić nije bio poznat samo po svojem "vinskom sveučilištu", već i po svojem političkom i vojnom djelovanju, a istakao se i kao pisac. U hrvatsku književnost ušao je između ostalog i po svojem "Dnevniku" (Diarum) 1687.-1717. Rodio se u Krkancu 14.10.1663. godine. Nakon školovanja u Beču, Grazu i Zagrebu, odlazi u rat protiv Turaka, gdje se istiće svojim junaštvom. Predstavlja hrvatsko plemstvo na krunjenju Josipa I, a 1693. godine postaje pravnim savjetnikom iz Hrvatske u Ugarskoj kancelariji u Beču. Godine 1707. postaje veliki župan virovitički.

Dakle radilo se o vrlo značajnoj osobi toga vremena.

 

Nadajmo se da će i ove web stranice pridonijeti razvoju našeg kraja i naše Udruge. Da li samo u obliku komunikacije između samih udrugara ili drugih sličnih udruga, ili će stranice zaživjeti i u smislu svakodnevnog života (u obliku obavještavanja, oglašavanja itd.), to ćemo tek vidjeti. Uglavnom, svaki prijedlog ili primjedba su dobrodošli.

Na kraju, spomenimo i kreatore ovih stranica. Ideja je potekla od članova udruge na čelu sa gosp. Ankicom Kuzmić predsjednicom udruge. U ostvarenju ove zamisli pomogli su još gosp. Dragutin Sekovanić tajnik udruge, gosp. Juraj Kovačić blagajnik te još mnogi drugi. Stranicu je kreirao Drago Lusavec koji je tekođer načinio i ovu malu galeriju slika koje su plod rada tokom ovih dvadeset godina Udruge.


 

 

 

 

 

 

 

.

 
Novosti

Etikete za vino


Rezultati 27. izložbe mladih vina u Ludbregu